Çanakkale’de çalışan gazetecilere 21 Ekim Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle antik kent Assos’ta kahvaltı veren Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, “Tam karşımızda Midilli Adası bulunmakta. Biz son yıllarda hep Midilli adasına yapılan göçlerle anıldık. Bunları, göçlerle anılmayı istemiyoruz ama bunu kabul etmemek görmezden gelmek de olmuyor. Bu durumu kabul etmemiz gerekiyor. Zira 2004 yılında beri görevdeyim göçler bu bölgede hiç durmadı. Çok fazla değildi ama 2015 yılı ile birlikte çok arttı. Biz ve Göç İdaresi ile tespit ettiğimiz rakam 75 bin dolaylarında ama ege ve bu bölgeden geçen göçmen sayısını Midilli’de bulunan yetkililer sayının 450 bin civarında olduğunu belirtiyorlar. Göç devam ediyor. Biz turizm ile gündeme gelmek istiyoruz” dedi.
HALKIMIZ KIŞ AYLARI GELDİĞİNDE EVLERİNE, KÖYLERİNE ÇEKİLİRDİ
Kış aylarında da Ayvacık’ın cazibe merkezine dönmesiyle birlikte, ilçe halkının daha fazla sosyal hayat içerisinde yer aldığını belirten Başkan Mehmet Ünal Şahin; “İlçemiz biliyorsunuz Türkiye’nin sayılı turizm beldelerinden birisidir. Yaz aylarında ülkemiz yerli-yabancı birçok turistin tatillerini geçirdiği bir bölgedir. Eşsiz koylarının yanı sıra ören yerlerinin de ilçe sınırları içerisinde bulunması turistleri ilçemize çekiyor. Ayvacık’a ulaşımın kolaylaşması ile birlikte bu ilgi kış aylarında da önemli ölçüde artmaya başladı. Bu durum ilçe halkını da daha fazla sosyal hayata çekiyor. Yazın el emeği göz nuru ile ürettikleri ürünlerini satarak geçimini sağlayan vatandaşlarımız, kışında sosyal hayata içerisinde yer alarak emeklerini kurdukları küçük tezgâhlarda satmaya devam ediyorlar. Bu durum tabi ki bizleri de çok sevindiriyor. Halkımız kış ayları geldiğinde evlerine, köylerine çekilirdi. Şimdi görüyoruz ki; kışında ürünleri satmak için hayatın içerisindeler” dedi.
GÖÇ DEVAM EDİYOR
Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Ayvacık üzerinden Midilli adasına kaçak yollarla geçmeye çalışan göçmenler yüzünden sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Mehmet Ünal Şahin; “Tam karşımızda Midilli Adası bulunmakta. Biz son yıllarda hep Midilli adasına yapılan göçlerle anıldık. Bunları, göçlerle anılmayı istemiyoruz ama bunu kabul etmemek görmezden gelmek de olmuyor. Bu durumu kabul etmemiz gerekiyor. Zira 2004 yılında beri görevdeyim göçler bu bölgede hiç durmadı. Çok fazla değildi ama 2015 yılı ile birlikte çok arttı. Biz ve Göç İdaresi ile tespit ettiğimiz rakam 75 bin dolaylarında ama ege ve bu bölgeden geçen göçmen sayısını Midilli’de bulunan yetkililer sayının 450 bin civarında olduğunu belirtiyorlar. Göç devam ediyor. Biz turizm ile gündeme gelmek istiyoruz” dedi.
10 YILDIR SÖYLÜYORUZ; AYVACIK’A DENİZ ULAŞIMI ŞART!
Ayvacık’ın turizm sektörü ile anılmasının önemini vurgulayan Başkan Mehmet Ünal Şahin “Ayvacık’ın turizmini geliştirmek için bir projemiz var. Deniz ulaşımını geliştirmek istiyoruz. 10 yıldır Belediye olarak bir çaba harcıyoruz, diğer fikirlere de açığız onları da değerlendiriyoruz. Değeri olmayan, alternatifi yaratılmayan fikirler yüzünden 10 yıldır çaba harcadık. Bizim savunduğumuz Deniz Ulaşımı projesi sonunda değer buldu ve Ayvacık’a iskele yapılmasına adalet izin verdi ve 100 metrelik bir ulaşım iskelesi ile Midilli adasına sefer yapma imkânımız olacak. Özellikle yaz ayları için sefer koymayı düşünüyoruz ama buradan ağır vasıtalı araçların geçmesine izin vermeyeceğiz. Sadece günü birlik turistik geçişlere izin verilecek. Çanakkale 1915 köprüsü ile yapılacak çevre yolu; Yenice-Balya üzerinden Balıkesir ve İzmir’e bağlanacak. Bizim ilçe sınırlarımız tamamıyla turistik bir yol olacak. Bizim bu yüzden deniz ulaşımına mutlaka ihtiyacımız var. Turistlerin var, balıkçılarımızın var, sahil güvenliğin ihtiyacı var. Ören yerlerine gelip gezmek isteyen turistler için zaman çok önemli. Bunun içinde ulaşım konusunda alternatif çeşitlilik mutlaka şart. 10 yıldır söylüyoruz; Ayvacık’a deniz ulaşımı şart!” dedi
“AYVACIK DEĞİL ASSOS DENİLİNCE BİLİNİYORUZ”
Troia ve Assos gibi ören yerleri arasında kalan Ayvacık’ın daha çok tanınması için çalıştıklarını ama yasaklar nedeniyle bunu yeterince yapamadıklarını söyleyen Başkan Mehmet Ünal Şahin; “2015-2016 sezonu içerisinde Apollon Simitios da yapılan kazılarda yeni bulguların elde edildi. Bu gelişmeler hepimizi çok sevindiriyor. Ayvacık da yaşayan Ayvacıklı birisiyim. Burada yerel bir yöneticiyim dediğim zaman insanlar Ayvacık neresi diye soruyorlar. Önce başka yerler ile karıştırıyorlar. Daha sonra Assos dediğimizde “Biz biliyoruz” diyorlar. Hatta ve hatta Truva, Troia dediğimiz zaman Dünya biliyor. Böyle marka kentlerin etrafında madem biz varız; bunlara da mutlaka gezilebilir, ulaşılabilinir bir hale getirmek zorundayız. Yasaklar gerekli belki ama yerine göre gerekli olmalıdır. Sit alanları, tarım alanları programlanarak bu bölgelerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
ÇANAKKALELİ BÜROKRATLARDAN DAHA FAZLA İLGİ BEKLİYORUZ
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık’ın Çanakkale Merkeze uzak bir ilçe olması nedeniyle bürokratlardan fazla ilgi görmediklerini belirterek şunları söyledi; “Çanakkale Turizmine en fazla katkı veren ilçelerin başında Ayvacık gelmesine rağmen maalesef merkeze uzaklıktan mı kaynaklanıyor bilemiyoruz ama bürokratlarımızdan yeterince ilgi göremiyoruz. İlçemizin, halkımızın sorunlarımızı iletmek yetmiyor, bire bir gözleri ile gelip görsünler, anlasınlar istiyoruz. Son yıllarda Valilerimiz sürekli değişiyor. Görevleri başında kaldıkları sürede bir, bilemediniz iki defa ilçemizi ziyaret ediyorlar. Valilerimizden Ayvacık’a daha fazla gelmelerini, gelirken yanlarında bürokratları da getirmelerini istiyoruz k; ilçemizin sorunlarını yetkili kişilere bire bir anlatalım. Sizler aracılığı ile Sayın Valimiz Orhan Tavlı’yı ilçemize davet ediyorum” dedi.
GAZETECİLERE ASSOS ANTİK KENT GEZİSİ
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, daha sonra gazeteciler ile birlikte Assos Antik Kentini, Assos Kazı başkanı Prof.Dr. Nurettin Arslan rehberliğinde gezdiler. Yaklaşık 2,5 saati bulan gezide Assos Antik Kenti içerisinde bulunan Akrapol, antik tiyatro gezildi. Assos Kazı evinde bulunan 2015-2016 sezonu içerisinde çıkartılmış eserler gazetecilere gösterildi. Basın mensuplarına antik kenti gezdirirken, geçen yıl buldukları oyun yerinde Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ile üç taş oynayan Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Burada amaç, taşları aynı aksa getirmek. Bunu başaran oyunu kazanıyor. Tabi karanlık çöktüğünde antik kentin kapıları kapanıyor ve kimsenin girmesine izin vermiyor askerler. Sabaha kadar beklemek zorundasınız. Gerek gündüz, gerek akşam insanlar belli zamanlarda burada vakit geçiriyorlar. Genellikle antik kentlerde 'Agora' gibi kamusal alanların yakınlarında bu tür çizimler görünüyor. Daire etrafında birbirini kesen, tekerlek gibi bir motif var. Bu oyun iki kişi ve üç taşla oynanıyor. Romalı askerler bunu deri üzerine de çizip, ceplerinde de taşıyor. Yolda giderken oynuyor. Üç taşla oynanan, bizim bildiğimiz en basit oyunlardan birisi bu" diye konuştu.
Ayvacık Belediye Başkanı AK Partili Ünal Şahin ise, Assos Antik Kenti'nin bölgenin turist alması için çok önemli olduğunu belirterek, Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan yeni buluntuların Ayvacık'ın daha fazla ziyaretçi almasına olanak sağlayacağını söyledi.